Mag ik mijn appartement verhuren?
Of u uw appartement mag verhuren is afhankelijk van een aantal zaken.
Ten eerste is het van belang wat daarover in het splitsingsreglement is geregeld. Indien hierover niets in het splitsingsreglement is geregeld dan is het toegestaan om te verhuren. Let er wel op het soms niet expliciet is geregeld, maar dat er bijvoorbeeld is bepaald dat de bestemming van het appartement “woning voor privédoeleinden” is. Dit houdt in dat u de woning alleen zelf mag bewonen (eventueel samen met uw gezin).
Het kan ook zijn dat wel is geregeld dat het appartement wel, of juist niet verhuurd mag worden. Daarbij kan dan ook bepaald zijn dat er toestemming van de VvE nodig is, bijvoorbeeld. Of dat wel verhuurd mag worden voor een langere periode, maar niet voor een korte tijd (recreatief, of bijvoorbeeld via Airbnb). In dat geval geldt wat er in het splitsingsreglement is vastgelegd.
In het splitsingsreglement kan ook bepaald zijn dat “Annex 1” van toepassing is. Indien dat het geval is, kan het appartement alleen in gebruik worden gegeven (of worden verkocht) aan iemand die is goedgekeurd door een ballotagecommissie.
Ook in het huishoudelijk reglement kunnen regels opgenomen zijn die het verhuren beperken.
Indien de woning is gefinancierd met een lening bij een bank of een andere financiële instelling, dan is in de hypotheekakte (en in de voorwaarden van de bank) geregeld dat de woning niet zonder toestemming van de bank verhuurd mag worden. Bij een gedwongen verkoop is het namelijk lastig om een woning “leeg en ontruimd” op te leveren als deze verhuurd is.
Kortom, indien u overweegt om uw appartement te verhuren, laat u dan adviseren door een specialist.