Hoe gaat het met het onderhoud van het gebouw?
De VvE is verplicht voor de onderhoud van het gebouw zorg te dragen. De kosten voor het onderhoud komen voor rekening van de gezamenlijke eigenaars in de verhouding van de breukdelen.
Indien onderhoud noodzakelijk is en er niet voldoende geld beschikbaar is in de VvE, dienen de eigenaars het te kort bij te betalen. Om er voor te zorgen dat deze situatie zich niet voor doet is de VvE sinds een aantal jaren wettelijk verplicht om, in het geval het gebouw geheel of gedeeltelijk uit woningen bestaat, een reservefonds aan te houden.
De VvE dient een onderhoudsplan op te stellen “dat betrekking heeft op een periode van ten minste tien jaar en waarin de benodigde onderhouds- en herstelwerkzaamheden alsmede de geplande vernieuwingen zijn opgenomen.” Dit plan mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Jaarlijks dient derhalve een zodanig bedrag gereserveerd te worden dat de kosten die in het onderhoudsplan zijn opgenomen kunnen worden voldaan, met dien verstande dat jaarlijks ten minste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw gereserveerd dient te worden.
De VvE is (tenzij anders vastgelegd in het splitsingsreglement) bevoegd om voor het benodigde onderhoud een lening af te sluiten.
Het onderhoud betreft uitsluitend de gezamenlijke gedeelten van het gebouw. Iedere appartementseigenaar dient zelf zorg te dragen voor onderhoud van het eigen appartement.