Hoe gaat het met het onderhoud van het gebouw?
De VvE is verplicht voor de onderhoud van het gebouw zorg te dragen. De kosten voor het onderhoud komen voor rekening van de gezamenlijke eigenaars in de verhouding van de breukdelen.
Indien onderhoud noodzakelijk is en er niet voldoende geld beschikbaar is in de VvE, dienen de eigenaars het te kort bij te betalen. Om er voor te zorgen dat deze situatie zich niet voor doet is de VvE sinds een aantal jaren wettelijk verplicht om, in het geval het gebouw geheel of gedeeltelijk uit woningen bestaat, een reservefonds aan te houden.
De VvE dient een onderhoudsplan op te stellen “dat betrekking heeft op een periode van ten minste tien jaar en waarin de benodigde onderhouds- en herstelwerkzaamheden alsmede de geplande vernieuwingen zijn opgenomen.” Dit plan mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Jaarlijks dient derhalve een zodanig bedrag gereserveerd te worden dat de kosten die in het onderhoudsplan zijn opgenomen kunnen worden voldaan, met dien verstande dat jaarlijks ten minste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw gereserveerd dient te worden.
De VvE is (tenzij anders vastgelegd in het splitsingsreglement) bevoegd om voor het benodigde onderhoud een lening af te sluiten.
Het onderhoud betreft uitsluitend de gezamenlijke gedeelten van het gebouw. Iedere appartementseigenaar dient zelf zorg te dragen voor onderhoud van het eigen appartement.
Waarom moet ik servicekosten betalen?
Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het gehele gebouw. Dit houdt in dat zij ook samen opdraaien voor alle kosten die betrekking hebben op het gebouw als geheel. Hierbij moet u denken aan:
- Verzekering van het hele gebouw (opstalverzekering)
- Energie voorzieningen van de centrale gedeelten
- Onderhoudskosten van het pand (waaronder reservering voor toekomstig onderhoud)
- Schoonmaakkosten van de centrale gedeelten
- Kosten voor vernieuwing en verbetering (bijvoorbeeld een video/intercom installatie)
- Administratiekosten
Jaarlijks dient er een begroting gemaakt te worden van de verwachtte totaalkosten. Op basis van de breukdelen zoals die in de akte van splitsing zijn vermeld, is een eigenaar verplicht daaraan bij te dragen. Het is gebruikelijk dat dit bedrag in maandelijkse termijnen wordt geïncasseerd bij de eigenaars. Na afloop van het jaar worden de daadwerkelijke kosten op een rijtje gezet en kan het zijn dat er een eindafrekening komt.
Indien de kosten hoger zijn dan het bedrag wat in een jaar door de eigenaars is betaald dan dienen zij het restant aan te vullen. Is er te veel betaald, dan kan er voor gekozen worden om het teveel betaalde terug te betalen (naar rato van de breukdelen) of om het als een stukje extra reserve voor de toekomst te bewaren. Meestal wordt voor dat laatste gekozen.
Een van de leden betaalt de servicekosten niet, wat kunnen we daaraan doen?
Ieder lid is verplicht de verschuldigde bedragen binnen één maand te voldoen. Als deze dat niet doet dan is hij automatisch in verzuim. Het is belangrijk het lid schriftelijk te sommeren om het bedrag alsnog te voldoen. Daarbij is het lid een rente aan de VvE verschuldigd. Het lid is voorts verplicht alle extra kosten voor het incasseren van het achterstallige bedrag aan de VvE te vergoeden.
Indien een lid een bedrag niet binnen zes maanden heeft voldaan zijn de overige leden verplicht om het bedrag gezamenlijk te betalen.
De VvE kan beslag leggen op het appartement van het lid dat het verschuldigde niet betaalt. Hiervoor is een uitspraak van de kantonrechter nodig, waarin wordt vastgesteld dat het lid inderdaad nalatig is in de betaling. Uiteindelijk kan de VvE zelfs over gaan tot verkoop van het appartement, indien het lid niet gaat betalen.
Bij overdracht van het appartement zijn de verkoper en de koper (in beginsel) beiden aansprakelijk voor de achterstand in de servicekosten welke in het lopende en het daaraan voorafgaande boekjaar opeisbaar zijn geworden.