Hoeveel leden moeten er op de vergadering zijn om een besluit te kunnen nemen?
Dat is afhankelijk van hetgeen daarover in het splitsingsreglement of het huishoudelijk reglement is bepaald.
De wet stelt in beginsel geen minimum aantal aanwezigen voor het nemen van besluiten. Per versie van het modelreglement gelden hierover andere voorwaarden. In de oudere reglementen is doorgaans opgenomen dat ten minste de helft van de leden aanwezig moet zijn, bij de laatste twee versies is dat vervallen.
Daarnaast kunnen in het huishoudelijk reglement bepalingen zijn opgenomen over het minimum aantal aanwezige leden.
Voor bijzondere besluiten is in vrijwel alle gevallen een minimum aantal aanwezige leden vereist.
Indien dit minimum aantal niet gehaald wordt kan in de meeste gevallen een nieuwe vergadering worden uitgeschreven waarin het aantal aanwezige leden niet meer relevant is.
Wilt u in uw specifieke situatie zeker weten hoeveel leden aanwezig dienen te zijn om besluiten te kunnen nemen dan is het raadzaam om u daarover te laten adviseren door een specialist, aan de hand van de in uw situatie geldende reglementen.
Ik kan niet bij de vergadering van de VvE zijn, mag ik iemand anders sturen?
Dat kan. Als eigenaar kunt u iemand een volmacht geven om namens u de vergadering bij te wonen en daarin te stemmen. Het kan zijn dat er bij huishoudelijk regelement voorwaarden zijn gesteld aan de volmachtgeving, maar in beginsel is dit mogelijk en hoeft de volmacht niet aan een lid van de VvE te worden gegeven.
In de laatste twee versies van het modelreglement is bepaald dat een bestuurder niet als gemachtigde kan optreden. Het is dan dus niet mogelijk om een volmacht te geven aan iemand van het bestuur. Conform deze versies is het ook toegestaan om een jurist of accountant mee te nemen naar de vergadering.