Mijn bovenburen geven overlast, wat kan ik daaraan doen?
Onder het motto “beter een goede buur dan een verre vriend” dient u allereerst met uw buren in gesprek te gaan. Leg ze op een vriendelijke manier uit dat u overlast ervaart en bespreek op welke wijze dit voorkomen kan worden. Probeer hierover goede afspraken te maken.
Let er hierbij op dat niet altijd voorkomen kan worden dat er enige mate van overlast is. Het geluid van bijvoorbeeld een stofzuiger kan ver dragen en tot overlast leiden. Hetzelfde geldt voor het bespelen van een muziek instrument. Het gaat echter te ver om de buren te verbieden om te stofzuigen of een muziek instrument te bespelen. Wel kunnen afspraken gemaakt worden over de momenten waarop dit gebeurt. En hoe vaak.
Om die reden verbieden de modelreglementen het veroorzaken van “onredelijke hinder“. Dat is uiteraard een rekbaar begrip. In beginsel kan men dat in onderling overleg invullen. Komt men er niet uit, dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk.
Lukt het niet om afspraken te maken met de buren, of houden zij zich niet aan de gemaakte afspraken dan dient u dit te melden bij het bestuur. Het bestuur zal dan eveneens in gesprek gaan met de buren om te trachten nakoming van de gemaakte afspraken te bereiken (er vanuit gaande dat de gemaakte afspraken redelijk zijn).
Heeft dit evenmin het gewenste resultaat, dan dient het bestuur de buren aan te schrijven en daarbij te waarschuwen dat verdere overtreding zal leiden tot het opleggen van een boete. Mocht dit tot verdere escalatie leiden dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk.
Daarnaast is het in bepaalde gevallen en onder voorwaarden mogelijk om een eigenaar (of gebruiker) de toegang tot het appartement te ontzeggen, indien deze zich niet aan de gemaakte afspraken (of aan hetgeen redelijk is) houdt.
Voor dit traject is het van belang dat u (of met name het bestuur) zich laat bijstaan door een specialist.