
Duurzaamheid
U woont in een appartementencomplex en hoort de buurman praten over een nieuwe elektrische auto. Op zich niet gek in deze tijd van duurzaamheid. Maar u vraagt zich gelijk af hoe hij deze gaat opladen. In de parkeergarage is alleen een stroomaansluiting voor algemeen gebruik. En het kan toch niet de bedoeling zijn dat alle bewoners gaan meebetalen aan het opladen van de auto van de buurman.
Reglementen VvE
Het is u meteen duidelijk dat dit nog niet zo eenvoudig opgelost is. U pakt de map met reglementen van de VvE er eens bij, maar daarin vindt u niets over deze problematiek. Niet zo vreemd natuurlijk, want tot voor een paar jaar geleden speelde dit probleem niet. In de gang maakt u eens een praatje met de voorzitter van de VvE, maar die geeft aan daar nog niet over nagedacht te hebben. De geruchten waren nog niet tot de voorzitter doorgedrongen, dus die krabt zich achter de oren. “Ik zal eens kijken wat de reglementen daarover zeggen”, is de reactie, maar u geeft gelijk aan dat daarin niets geregeld is.
Splitsingsreglement
Meestal bevat een VvE een huishoudelijk reglement en het splitsingsreglement dat in de akte van splitsing is opgenomen. Daarin is over het algemeen een modelreglement van toepassing verklaard. Dit reglement wordt zo nu en dan aangepast aan de recente ontwikkelingen en de laatste versie hiervan is van 19 december 2019. In deze versie is uiteraard wel rekening gehouden met deze problematiek. Het mooiste zou het zijn om het bestaande splitsingsreglement te vervangen door deze versie, maar dat is een lastige (en daardoor kostbare) procedure. Het wijzigen van het splitsingsreglement heeft namelijk (in beginsel) medewerking nodig van alle appartmentseigenaren en toestemming van de hypotheekhouders (dus de banken waarvan de eigenaren geld hebben geleend voor de aankoop de appartementen).
Huishoudelijk reglement
Gelukkig kan een en ander ook in het huishoudelijk reglement geregeld worden. Dat is een stuk eenvoudiger te wijzigen. Ten eerste hoeft niet iedereen het er mee eens te zijn en ten tweede is in dat geval ook geen toestemming nodig van de banken.
Vaste installateur
Wat dient er dan geregeld te worden? Om te beginnen dient er geregeld te worden dat degene die een aansluitpunt wil maken voor het opladen van de auto moet zorgen dat er een tussenmeter geplaatst wordt. Je kunt je ook voorstellen dat het niet wenselijk is dat elke bewoner met een elektrische auto dit zelf gaat regelen. Het zou meer voor de hand liggen als dit geregeld wordt door een vast installatiebedrijf, waarmee de VvE afspraken heeft gemaakt en dat de situatie kent.
Een voor een, of allemaal ineens?
Er dient bijvoorbeeld ook rekening mee gehouden te worden dat de elektrische installatie in de parkeerkelder doorgaans maar beperkt belast kan worden. Als er één auto op aangesloten wordt, zal dit misschien niet tot problemen leiden, maar worden het er meer, dan kan de installatie dat simpelweg niet aan. En dan moeten er andere maatregelen genomen worden. Met de vraag daarbij, voor wie de daarbij behorende kosten komen. Wordt een en ander per aanvraag bekeken? Of wordt het gelijk zo geregeld dat bij elke parkeerplaats een aansluitpunt gerealiseerd kan worden. Er kan ook voor worden gekozen om een paar plekken geschikt te maken voor laden, waarbij door middel van een pasje wordt afgerekend. Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden en het is zaak daar goed over na te denken.
Fietsen
Wat hierboven is geschreven geldt in meerdere of mindere mate ook voor elektrische fietsen. Ook deze moeten opgeladen worden. Niet iedereen heeft stroom in de berging, of heeft zin om met een accu te gaan slepen. Dat verdient dus ook de nodige aandacht.